Jag.


Jag √§r en k√∂ksm√§stare fr√•n Helsingfors. Eftersom jag √§r redo f√∂r nya utmaningar √∂ppnade jag f√∂r ett par √•r sedan en restaurang p√• Villagatan i Eira i s√∂dra Helsingfors. Restaurangen heter ¬ĒChef & Sommelier¬Ē. Vi riktar in oss p√• ekologiska produkter samt vilt v√§xande r√•varor och √§ven r√§ttvisem√§rkta grejer.


Vi ville införa två poänger till restaurangscenen i Helsingfors. För det första: En krog som svarar på efterfrågan på ekologiska restaurangprodukter. För det andra: En restaurang med trivsam, avslappnad stämning.


Vi öppnade fredagen den femtonde oktober 2010.


Chef & Sommelier har varit rekommenderad i Guide Michelin 2011, 2012 och 2013.


Restaurang Chef & Sommelier fick en stjärna i Guide Michelin 2014.


I augusti 2008 öppnade jag restaurangen Mange Sud i Helsingfors. Restaurangen blev genast det första året rekommenderad i Guide Michelin.


Jag skapade affärsidén, startade restaurangen och drev den det första året.


Därtill har jag med min egna firma gjort i huvudsak catering samt kockkurser, och även konsulterat, uppträtt och skrivit.Min matlagning är ett målmedvetet hantverk med rena smaker i fokus. Jag kombinerar allt jag lärt mig med egna slutsatser och idéer. Jag är främst en självlärd kock, min mat skapar jag genom att prova mig fram, tro på min egen intuition samt ifrågasätta självskrivna regler och gränser, dock alltid med bondförnuftet i behåll.


F√∂r mig √§r et viktigaste att mina kunder f√•r personlig betj√§ning, elegant och ren mat i en njutbar milj√∂. Jag vill att mina g√§ster ska f√• uppleva n√•got unikt som ger dem ett behagligt och best√•ende minne. Min drive f√∂r att varje dag f√• ge mina g√§ster en h√∂gklassig upplevelse i en passligt avslappnad milj√∂ har skapat mig en egen stil: Finesse dining. √Ąven det nya restaurangkonceptet baseras p√• det. Finesse betyder f√∂r mig eleganta, stilfulla val i alla uppkommande former.


Som kock är jag mångsidig. Jag anser min bästa referens vara min treåriga anställning som köksmästare på La Petite Maison i Helsingfors. Jag ansvarade för fine dining-restaurangen på 20 stolar, och vi fick den uppskattade nämningen i Guide Michelin år 2007. Jag ansvarade för hela köket, allt från planering till praktiskt utförande.


Min mamma är flygvärdinna, så jag har rean i ett tidigt skede fått inspirerande och minnesvärda smakupplevelser. Min arbetshistoria innehåller praktik både i Finland samt utomlands, hårt arbete samt kocktävlingar. På min fritid är mat i alla former en kär hobby jag gärna sysslar med.

Historia

Jag har studerat på restarangskolan Perho i Helsingfors tre gånger: 1996-98, 2000 och 2002-2004. Först tog jag grundexamen i kundbetjäning, sedan stod kockutbildning i tur och sist men inte minst köksmästarkursen.

Jobba började jag när jag var 18 år, på Finncatering, för att få lite pengar i bakfickan och för att få poäng till restaurangskolan. Min första fasta arbetsplats var Café Tin Tin Tango vid Tölö torg i Helsingfors. Jag betjänade kunder i salen och gjorde morgonmål, baguetter och salladsportioner i det lilla köket. Sedan fortsatte jag på Restaurang Helmi där jag avancerade från praktikant i salen till biträdande restaurangchef. Allt som allt jobbade jag som servitör och hovmästare i fyra år, sedan bytte jag till köket. Mitt första köksjobb fick jag år 1998.Jag var med om att öppna Restaurang Tempo på Stockmann i Hagalund i Esbo. Sedan fick jag den fina chansen att planera menuer och förverkliga mina idéer på Restaurang Mother år 1999. Efter det kockade jag på trendrestaurangen Soup i ett par år. Där jobbade vårt lilla team jätte mycket.

Från Soup flyttade jag till Palace Grill, och därifrån till Canada, till en restaurang som heter House Piccolo. Efter sex månader i Kanada fick jag jobb som sous chef på Töölönranta, och där stannade jag i ett par år.Sedan fick jag möjligheten med Pekka Teräväs team på Palacenranta och strax efter det stannade jag lite längre på restaurang Teatern som kock och sous chef.

Sedan blev jag erbjuden kökschefstjänst på Restaurang La Petite Maison i april 2005. Där ansvarade jag ensam för köket och matlagning ända till februari 2008, och fick Michelin rekomendation år 2007.

Jag har alltid jobbat mycket för att se och uppleva så mycket jag haft möjlighet till. Jag har gjort mycket catering med olika företag, konsulterat mycket, gjort foto till tidsskrifter o.s.v, till exempel lagat mat på ett vinställe i Bordeaux som heter Chateau Carsin. Under de två senaste åren har jag tagit för vana att praktisera en vecka på stjärnkrogar i Stockholm, först på Lux Stockholm och sedan på F12.

Kocktävlingar har jag också haft som hobby. Åren 2000, 2001, 2003, 2004 samt 2005 deltog jag i tävlingen Årets Kock i Finland. Efter två stand-by platser, två semifinaler och en final vet jag hur det känns och vad det är för nånting.